Новини ШІ у 2021

ДАЙДЖЕСТ #1

Експертний комітет з питань розвитку штучного інтелекту (при Міністерстві цифрової трансформації) України вітає вас у нашому новому дайджесті, який висвітлює діяльність Комітету, а також новини зі світу штучного інтелекту.

  1. Міністерство цифрової трансформації та Експертний комітет з питань розвитку штучного інтелекту співпрацюватимуть з глобальною благодійною організацією Luminate. “Штучний інтелект стає однією з ключових трансформаційних технологій для економіки, оборони та державного управління. Україна не має права залишатися осторонь цих глобальних процесів. Саме тому Міністерство цифрової трансформації прагне не лише підтримувати сучасний тренд, а й створювати сприятливі умови для активного розвитку цього напряму. […] Заходи в рамках Концепції розвитку штучного інтелекту та напрацювання Комітету з питань розвитку штучного інтелекту допоможуть зробити цей стрибок”, – зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ. Прочитати анонс.
  2. Уряд затвердив план заходів з реалізації Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні на 2021-2024 роки. План заходів затверджено з метою впровадження технологій штучного інтелекту у сферах освіти, економіки, державного управління, кібербезпеки, оборони та інших сферах для забезпечення довгострокової конкурентоспроможності України на міжнародному ринку. Ознайомитися з планом.
  3. Подія: Революційне регулювання штучного інтелекту в Європейському Союзі. Комітет спільно з Міжнародною асоціацією консультантів проведе дискусію щодо нових правил у сфері штучного інтелекту, запропонованих Європейським Союзом. Захід відбудеться 16 червня о 17:00 (Київ).

Підсумки року

  • Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні до 2030 року. Концепція спрямована на підвищення конкурентоспроможності України шляхом використання технологій штучного інтелекту в соціально-економічній, науково-технічній, оборонній, екологічній та національно-культурній сферах загальнодержавного значення. Ознайомитися з концепцією.
  • Ми розробили каталог освітніх програм з інформацією про підготовку фахівців у галузі штучного інтелекту. Переглянути каталог.
  • В українських університетах створять дослідницькі лабораторії зі штучного інтелекту – розпочався перший етап. Про лабораторії штучного інтелекту. Лабораторію штучного інтелекту відкрили у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Проєкт створено Комітетом з розвитку штучного інтелекту в Україні при Міністерстві цифрової трансформації та Міністерстві освіти і науки України. Читати далі.
  • Офіс Омбудсмана долучився до консультацій, ініційованих Комітетом з питань штучного інтелекту, щодо створення належної правової бази для використання штучного інтелекту на міжнародному рівні. Читати далі.
  • Укроборонпром запросив Офіс зв’язку НАТО в Україні провести хакатон серед розробників озброєння та військової техніки з метою інтеграції штучного інтелекту та машинного навчання у виробництво нових зразків. Читати далі.
  • Вища рада правосуддя ініціює запуск пілотного проєкту з використання штучного інтелекту в суді першої інстанції. Читати далі.