Розроблено дорожню карту регулювання ШІ в Україні

Експертно-консультаційний комітет з розвитку сфери штучного інтелекту в Україні у тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації України розробив та представив дорожню карту з регулювання штучного інтелекту в Україні.

Робоча група комітету з питань регулювання ШІ в Україні провела серію зустрічей для обговорення стратегії регулювання ШІ, куди залучалися представники бізнесу, освіти, науки, громадських організацій, парламенту. Розглянувши кілька варіантів стратегії, враховуючи світові тенденції, особливо Європейського Союзу, де очікується прийняття Закону про ШІ наступного року, комітет розробив дорожню карту регулювання ШІ.

В основу ліг «bottom-up» підхід, за яким значна ініціатива надається представникам бізнесу та громадських організацій з метою запровадження саморегуляції. Очікується, що в результаті український бізнес, який розробляє та застосовує технології ШІ, стане більш конкурентоспроможними й отримає доступ до глобальних ринків.

Важливим акцентом дорожньої карти є увага до прав українців у цифровому просторі та до особистих даних громадян України.

В основу дорожньої карти регулювання ШІ лягли принципи:

– Сервісна функція. Перш, ніж вводити юридично обовʼязкове регулювання,
 ми прагнемо надати бізнесу інструменти як для підготовки до майбутнього українського закону, так і для виходу на ринок ЄС

– Виваженість. Ми не прагнемо впровадити регулювання одними
 з перших, натомість очікуємо на результати подібних ініціатив в інших країнах (вчимось на чужих помилках).

– Партнерство та саморегуляція. Держава і бізнес разом. Ми будуємо культуру саморегулювання разом з приватним сектором.

– Глобальна перспектива. Під час розробки закону ми зважаємо на загальносвітові реалії, зокрема, такі аспекти як екстратериторіальна дія AI Act ЄС та «Brussels Effect», а також на внутрішні інтереси країни.

– Продуктовий підхід. Ми надаємо інструменти для підготовки бізнесу до виходу на міжнародні ринки.

Подальші кроки у напрямку регулювання ШІ в Україні передбачають розробку Білої книги з рекомендаціями щодо (само-)регулювання, запуск регуляторної пісочниці (Sandbox), участь у пілотному проєкті HUDERIA.

Ознайомитися з дорожньою картою регулювання ШІ.

07.10.2023